Auteur: Walter Landwier
Klik hier om het boek te bestellen

Korte samenvatting van het verhaal

De titel en ondertitel doen wellicht vermoeden op dat het gaat om een boek voor ‘verse’ OR-leden, mensen die voor het eerst in een ondernemingsraad zitten. Op de achterflap wordt echter met name ingegaan op samenwerking: met elkaar, met de bestuurder en met de achterban: een kleine investering in samenwerking zou aanzienlijke meerwaarde opleveren. Het boekje geeft hiervoor honderd praktische tips. Bij het openslaan van het boek blijkt dat het gaat om een bundeling van ‘gouden tips’ die in een bepaald tijdsbestek op de website van het trainingsbureau waar de auteur werkzaam is gepubliceerd zijn. Het eerste deel gaat over samenwerken ín de ondernemingsraad, het tweede deel over samenwerken met de bestuurder en achterban. Het derde deel bevat ‘extra gouden tips’.

Korte achtergrondinformatie auteur

Walter Landwier is oprichter en trainer van trainingsbureau Schateiland, dat training en teambuiding geeft aan met name ondernemingsraden. Voordat hij trainer werd heeft hij gewerkt als advocaat en manager.

Mening over de tekst

Over het algemeen prima tips bij herkenbare onderwerpen, die -gelukkig- ook verder voeren dan puur de samenwerking. De subindeling, bijvoorbeeld: ‘De 5 Gouden tips voor een nieuwe OR’, vind ik prettig: het navigeert handig en het nodigt uit om het boekje er in de trein of tijdens een koffiepauze even bij te pakken. Keerzijde is dat ik hier en daar de verdieping mis of het gevoel krijg dat wel a, maar niet b gezegd wordt. Juist een thema als de samenwerking binnen de ondernemingsraad kan een lastige kwestie zijn, evenals het creëren van tijd om hierin te (blijven) investeren.

Bij de eerste paar onderwerpen in het tweede deel gaan de tips enigszins richting open deur of lijken mij niet direct toepasbaar. Het geheel blijft wel prettig bondig en leesbaar, hier en daar met een vleugje humor. Verder vind ik het zinnig dat aangegeven wordt dat de ondernemingsraad ook aandacht voor de relatie met en het belang van de bestuurder moet hebben. Af en toe springt er voor mij een tip uit, bijvoorbeeld voor het bondig formuleren van een standpunt: begin niet met een inleiding, maar met de conclusie, of om succesfactoren uit het verleden als vast element in je planning mee te nemen.

Samenvattend:

Het boekje met korte tips is lekker leesbaar en concreet, maar ik mis soms de verdieping. Ik vind het jammer dat er niet meer uit die ruime trainingservaring geput is voor het geven van concrete voorbeelden uit de praktijk. Dat maakt dat het wat mij betreft met name voor beginnende leden van de ondernemingsraad een leuk boekje is (je pakt het er makkelijk zo tussendoor eens bij), maar dat het verder het idee van gebundelde columns niet echt overstijgt.

Aansluiting op praktijk
Vernieuwend
Leerzaam
Leesbaarheid
Inspirerend
Gemiddelde

Recensent: Laura van Hofwegen