Stel je voor, je bent al jaren lid van een sportschool.  Daar betaal je EUR 50 per maand voor. Je sportschool gaat met zijn tijd mee en vernieuwt de toestellen. Het begin van je nieuwe abonnementsperiode blijkt het maandbedrag ineens EUR 75 te zijn. De meeste mensen accepteren dat niet zomaar. Maar als hetzelfde met pensioen gebeurt, accepteren veel ondernemingsraden dat wel!  En vaak onbewust.

Dezelfde arbeidsvoorwaarden ineens 50% duurder

Bij de verlening van een pensioencontract doet een dergelijke situatie zich vaak voor. Werkgevers die nu nog een pensioenregeling met daarin een gegarandeerde uitkering bieden, betalen voor exact dezelfde regeling ineens 50% meer premie. Dan is het heel begrijpelijk dat ze  op zoek gaan naar alternatieven. En die zijn er wel, maar daar zit vaak wel een linke adder onder het gras.

Een alternatief moet wel gelijkwaardig zijn

Om een drastische premieverhoging te  voorkomen, gaan veel werkgevers over van een pensioen waarbij de hoogte van de uitkering gegarandeerd is,  naar een pensioen waarbij de premiehoogte vaststaat maar de hoogte van de uitkering niet meer is gegarandeerd. In feite worden daardoor de risico’s die voorheen bij de pensioenuitvoerder en werkgever lagen, bij de werknemers neergelegd. Natuurlijk is dat goedkoper! En via ingewikkelde tabellen wordt dan voorgerekend dat het financieel ongeveer net zo goed uitpakt voor de medewerkers. Die sommen kloppen vast wel, maar ze tonen niet de aanzienlijke extra risico’s die de werknemers gaan lopen.  Alleen, dat wordt meestal niet duidelijk.. Vervolgens is het aan de ondernemingsraad om in te stemmen. Oh ja, het is al half december en dit moet echt nog voor de kerst rond zijn…!

Ondernemingsraad, handel met voorkennis

De ondernemingsraad kan gemakkelijk voorkomen dat ze met halve informatie vergaande besluiten moet nemen. Ten eerste moet de ondernemingsraad daarvoor zich eerder in het pensioen verdiepen dan pas bij de instemmingsaanvraag. Ten tweede moet de ondernemingsraad zorgen dat ze het kennisverschil tussen de werkgever (en zijn pensioenadviseur)  en de ondernemingsraad dicht. Dat gaat zo:

  1. Weet welke pensioenregeling(en) er van toepassing zijn
  2. Weet wanneer de overeenkomst(en) aflopen
  3. Zet pensioen een jaar voor de afloopdatum op de kalender om te bespreken met de bestuurder
  4. Benoem een pensioencommissie
  5. Schakel een eigen pensioenadviseur in

Door als ondernemingsraad zelf een adviseur in de arm te nemen kun je het kennisverschil overbruggen. Dat zorgt bijna altijd voor een betere pensioenregeling. Niet alleen  voor de werknemers, maar ook voor de werkgever!

Meer weten hierover?

In de webinar “succesvol pensioen aanpassen” verkleinen we het kennisverschil tussen ondernemingsraad en werkgever. Zorg dat je over voorkennis beschikt en schrijf je hier in voor deze webinar.

Wim Hoogendoorn

Trainer en adviseur pensioenen bij: Edmond Halley Pensioenmanagement

Gratis webinar 'Succesvol pensioen aanpassen'