Gefeliciteerd! Je hebt een succesvolle brief geschreven en bent uitgenodigd om te komen praten. De eerste stap is overwonnen. Nu maak je je klaar voor de volgende stap: het gesprek. Inhoudelijk weet je dat het wel goed zit, anders hadden ze je niet uitgenodigd. Een sollicitatiegesprek gaat dan ook nauwelijks meer over de inhoud maar veel meer over de ‘klik’. Een werknemer is op zoek naar een nieuwe werknemer die kennis toevoegt, maar vooral naar een leuke man of vrouw met wie het plezierig samenwerken is. Met wie het ‘klikt’.

Ons brein

Mensen hebben een klik met mensen ‘zoals wijzelf’. Ons brein zoekt naar veiligheid en dus naar overeenkomsten. Binnen 12 seconden hebben we een beeld van iemand en bepalen we ook of het klikt ja of nee. We hebben dan vaak nauwelijks nog een woord gewisseld. Wel hebben we naar elkaar gekeken en de uiterlijke kenmerken geregistreerd: stem, houding, geur, haar, make-up, geur, kleding.

Je hebt 12 seconden

Dit proces werkt voor iedereen het zelfde. Wees je er dus van bewust dat er altijd mensen zijn die jou inschatten en iets van jou vinden na 12 seconden. Of dat terecht is of onterecht… het is menselijk en gebeurt. Vind je de baan interessant? Neem dan je buitenkant serieus en werk aan het vergroten van je Klikfactor. Ik deel graag een paar tips met je.

Tip 1: bereid je voor: verdiep je in de ander

  • Bezoek de website van het bedrijf: check het taalgebruik, de foto’s en het kleurgebruik.
  • Bezoek de LinkedIn pagina’s van de sollicitatiecommissie: hoe presenteren zij zich. Formeel of informeel? Hebben ze een foto en hoe staan ze erop? Lachend? Serieus? Wat dragen ze? Welk woorden gebruiken ze in hun profiel?
  • Kijk of er nog meer te vinden is over de mensen via facebook of andere media. Kijk ook hier naar hun foto’s, taalgebruik en sfeer.

Je hebt nu een beeld van het bedrijf en de sollicitatiecommissie. Stem jouw persoonlijke uitstraling hierop af. Wordt er veel gelachen? Zorg dat je zelf ook lacht bij de entree. Is de huisstijlkleur groen? Draag een groene bloes onder je blazer. Is de taal formeel? Praat zelf ook formeel.

Tip 2: bereid je voor: verdiep je in jezelf

Als je solliciteert, weet dan wie je bent. Weet bijvoorbeeld wat je kernkwaliteiten zijn. Zorg dat je voorbeelden klaar hebt van wat mensen eerder over jou hebben gezegd die met jou hebben samengewerkt. Zorg dat jij weet wat jij toevoegt aan een team.

Ben jij creatief? Laat dit zien in je kleding. Hoe? Geef een twist aan je kleding of aan je accessoires (oorbellen, ketting, ring, schoenen). Wees een beetje anders dan gemiddeld.

Ben jij goed gestructureerd? Laat dit zien door keurig gekleed te gaan. Zorg dat alles, van schoen tot en met tas, pen en overjas, bij elkaar past.

Laat met kleur en stijl jezelf zien. Besteed ook aandacht aan je jas, je sjaal en je tas. De klik kan zitten in de details, let op gepoetste schoenen, schone nagels, een netjes decolleté. Alles, tot in de kleinste puntjes draagt bij aan jouw persoonlijke uitstraling. Wees kritisch voordat je de deur uitstapt.

Tip 3: Feeling great…. De kracht van kleding op je mindset

Werken aan je buitenkant kan oppervlakkig lijken. Maar in de praktijk is het een hele slimme en snelle manier om de juiste mindset te creëren. Niet voor niets is er jarenlang een succesvol tv-programma geweest ‘looking good, feeling great’. Kleding kan je enorm helpen om nét dat beetje zelfvertrouwen te geven dat je nodig hebt.

Draag altijd kleren waarin jij je supergoed in voelt. Dat betekent dat jij voor dit gesprek misschien een nieuwe blazer hebt gekocht (die past bij het bedrijf en bij jou) en dat dit nog niet helemaal ‘jou’ voelt. Draag het een paar keer vóórdat je in het gesprek zit. Dat maakt het meer van jouzelf.

Een beetje ‘verkleed’ voelen hoeft niet erg te zijn. Als sollicitant stap je in eerste instantie in een rol. Maar het moet wel authentiek JIJ blijven.

Inge van Erp

Inge van Erp

Senior trainer en coach

Inge van Erp.  Zij helpt ambitieuze vrouwen te voelen en laten zien wat ze waard zijn, zodat ze met gemak doorgroeien naar de functies die bij ze passen.

Wil je meer tips? Kijk op www.ingekleurt.nl en abonneer je op mijn nieuwsbrief. Elke maand stuur ik je tips en artikelen die je helpen om je zichtbaarheid en zelfvertrouwen te vergroten.