De nieuwe voorzitter

Auteur:
Nathalie Vrancken
ISBN:
9789462760301
Recensent:
Marloes Nijs

Nathalie Vranken geeft in haar boek De Nieuwe Voorzitter aan dat de veelal klassieke organisatie niet meer bestaat. De voorzitter dient zich hierop aan te passen. In het boek De nieuwe voorzitter geeft ze aan dat je aan de hand van vijf O’s, de vergadering succesvol leidt. De vijf O’s zijn Ontregelen, Ontsluiten, Ontvouwen, Ontwaren en Ontwikkelen.

Nathalie Vrancken is van huis  uit bedrijfskundige  en zij heeft passie  voor het begeleiden van besluitvormingsprocessen  in profit, non-profit en openbaar bestuur organisaties.  Ze is werkzaam voor De Externe Voorzitter en People and Change. Beide organisaties  zijn netwerkorganisaties. Geprobeerd wordt om talenten binnen  teams te benutten en daarmee de productiviteit te verhogen  en doelen haalbaar  te maken  binnen een korter tijdsbestek.

Toen ik startte met het lezen van dit boek, dacht ik eigenlijk, ik weet al genoeg over dit onderwerp. Het bleek al gauw dat ik te hoog van de toren blies. Nathalie Vranken geeft in haar boek ‘De Nieuwe Voorzitter’ de vijf O’s van succesvol voorzitten. Bij het onderdeel ontsluiten ging toch wel een wereld voor mij open. Ik werk graag met een voorop vastgestelde agenda die afgewerkt moet worden. Toen ik het hoofdstuk over ontsluiten las dacht ik ja dat is wel logisch. Mensen werken steeds minder op een vaste stek en hebben andere belevenissen en ervaringen dan toen men nog met zijn allen op een afdeling werkten. Mensen moeten hun gedachten en meningen kwijt voordat ze gefocust verder kunnen met andere onderwerpen. Met het ontsluiten komen ook onderwerpen naar voren die niet op de agenda stonden maar wel belangrijk zijn.

Het boek leest makkelijk. Tussendoor vind je kaders met meer informatie over onderdelen. Deze zijn niet storend; ze passen goed in de lopende tekst.

Zeker een aanrader voor zowel een startende als meer ervaren voorzitter.

0182 231 270