Ondernemingsraad voor dummies

Auteur:
Rob Latten e.a.
ISBN:
9789045353425
Recensent:
Helene Hubers

Wie Ondernemingsraad voor dummies van A tot Z leest, mag zich in plaats van dummie een expert noemen. Die lezer weet namelijk alles over ‘de ondernemingsraad’. Nou is erover lezen natuurlijk iets anders dan het in de praktijk brengen. En ik zou ook niet adviseren deze overvloed aan informatie in één ruk tot je te nemen. Het kan onmogelijk allemaal beklijven.

Maar wie wil weten wat zo’n ondernemingsraad nou eigenlijk is kan zich wel goed oriënteren door er een aantal hoofdstukken uit te pikken; bijvoorbeeld het hoofdstuk met de begrippen, het wettelijk kader en medezeggenschapsstructuren. Wie zich al gevorderde mag noemen, kan weer andere hoofdstukken lezen, zoals tien hulpmiddelen om besluitvorming te verbeteren en handige beïnvloedingstechnieken. En wie een stapje verder wil gaan kan zich laten prikkelen door paragrafen met als titel ‘Is een ondernemingsraad nog wel van deze tijd?’.

In deze tweede, geactualiseerde editie van Ondernemingsraad voor dummies zijn tips, leestips, waarschuwingen, technische info en zaken die belangrijk zijn om te onthouden met – de serie eigen – tekens aangegeven.

Organisatieadviseur Rob Latten schreef dit boek samen met een aantal anderen die hun sporen op het gebied van medezeggenschap hebben verdiend. Zij hebben als doelgroep niet alleen leden van de ondernemingsraad voor ogen, maar iedereen die met medezeggenschap te maken heeft.

Een paar hoofdstukken zijn ook – of vooral – voor directies interessant. In het hoofdstuk getiteld ‘Tien manieren om de ondernemingsraad te omzeilen’ bijvoorbeeld, krijgt de bestuurder als tip de ondernemingsraad wat later te betrekken bij onderwerpen waarvan verwacht wordt dat hij er lastig over gaat doen. Anderzijds krijgt de ondernemingsraad – direct volgend op de tip voor de bestuurder – de tip om een eigen visie te ontwikkelen en zelf goed in de gaten te houden waar hij vroegtijdig bij betrokken wil worden.

Ook voor HR-managers is het een nuttig boek. Vaak heeft de HR-manager en spilfunctie en kan hij door die rol goed te pakken eraan bijdragen dat bestuurder en ondernemingsraad elkaar beter begrijpen.

Bestuurders en HR-managers die – delen uit – dit boek lezen, zullen beter begrijpen waarom een onderenemingsraad doet zoals-ie doet. Dat is altijd helpend. Mijn nieuwe bestuurder, die nog geen ervaring heeft met medezeggenschap, krijgt Ondernemingsraad voor dummies van mij cadeau.

0182 231 270