Even voorstellen: Stichting SCOOR-RMZO

Geplaatst op 28 februari 2025

In deze rubriek geven we het woord aan bestuursleden van een organisatie die actief is op het gebied van medezeggenschap. Dit keer is dat SCOOR-RMZO. Tot voor kort konden alleen trainers en instituten zich registreren bij SCOOR-RMZO, maar sinds dit jaar is dit ook mogelijk voor medezeggenschapsadviseurs en – professionals. We vroegen Marike Knoef, voorzitter, en Mark de Koning, bestuurslid, om ons daar meer over te vertellen.

Door Liza Arends

Wat is de reden dat SCOOR-RMZO heeft besloten om het register uit te breiden van trainers naar trainers/coach/adviseur?
Mark: “Aanvankelijk wilde het bestuur de profielen van adviseur en trainer meer laten aansluiten bij de praktijk. De meeste MZ-trainers verrichten namelijk ook advieswerkzaamheden en MZ-adviseurs kunnen ook trainingen
verzorgen. Door de functie van MZ-adviseur toe te laten tot het register, ontstond de vraag of niet ook andere adviseurs dan de combinatiefunctie van adviseur/trainer konden worden toegelaten. Het bestuur concludeerde dat alle adviseurs die zich bezighouden met medezeggenschap en voldoen aan de kwaliteitseisen van SCOOR-RMZO, kunnen worden toegelaten. Dat kan bijvoorbeeld ook een advocaat zijn. Een bijkomend voordeel daarvan is dat een OR/PVT maar op één plek hoeft te zoeken als hij de hulp van een MZ- professional wil inroepen.”

Om in het register te worden toegelaten moet je als professionals voldoen aan de volgende eisen:

  1. een afgeronde hbo- of universitaire opleiding;
  2. een afgeronde trainer-coach-docentenopleiding, opleiding als adviseur, of bezig met een opleiding
    hiervoor;
  3. kunnen aantonen voldoende kennis van medezeggenschap te hebben.

Hoe zijn deze eisen tot stand zijn gekomen? Hoe kan iemand aantonen dat hij voldoende kennis heeft van
medezeggenschap?

Marike: “De eisen om in het register toegelaten te worden zijn bij de fusie van SCOOR en RMZO één op
één overgenomen door SCOOR-RMZO. De eisen om na vijf jaar in het register te mogen blijven zijn in 2022
in overleg met het medezeggenschapsveld door het bestuur van SCOOR‐RMZO aangescherpt. Hierdoor
heeft het keurmerk van SCOOR-RMZO nog meer waarde gekregen.”

Wie beoordeelt of de professional aan de eisen voldoet? En hoe gebeurt dat?
Marike: “De beoordelingscommissie bepaalt of een professional voldoet aan de eisen die aan registratie
worden gesteld. Deze commissie bestaat uit mensen die zelf ook actief zijn als professional in de medezeggenschap. Het bestuur van SCOOR-RMZO heeft hier geen directe bemoeienis mee. Als een kandidaat niet wordt toegelaten tot het register en bezwaar wil maken, stelt het bestuur een klachtencommissie in.”

Kunnen adviseurs medezeggenschap die in dienst zijn van een organisatie zich ook laten registeren?
Mark: “Jazeker, dat kan. Het gaat erom dat een adviseur/opleider voldoende brede medezeggenschapservaring heeft
en bereid is zich in zijn advies vak te ontwikkelen. Een adviseur in vaste dienst van een organisatie brengt misschien geen ervaring mee uit andere organisaties, maar krijgt meestal wel met een breed scala aan medezeggenschapsonderwerpen te maken. Wij hebben hierbij ook gekeken naar de praktijk van de organisatieadviseurs, waar zowel interne als externe adviseurs zich kunnen kwalificeren.”

Waarom zou een adviseur medezeggenschap zich laten registeren?
“Of het nu om een trainer of een adviseur gaat: het vak van medezeggenschapsprofessional vraagt om uitgebreide kennis van medezeggenschap en van de ‘politieke’ context van medezeggenschap. Het vraagt ook dat je maatschappelijke ontwikkelingen in de gaten houdt en daarop inspeelt. Dat is niet eenvoudig. Hoe kom je aan die kennis, hoe krijg je het op de agenda van de ondernemingsraad en van de bestuurder? Wat kun je leren van je collega’s in het medezeggenschapsveld? SCOOR-RMZO helpt professionals om te werken aan hun ontwikkeling. In vijf jaar behalen ze persoonlijke educatiepunten, waarmee ze geregistreerd kunnen blijven. Dat is een goede stok achter de deur, omdat jezelf blijven ontwikkelen er in de waan van de dag nog weleens bij inschiet.

Het register geeft een overzicht van opleidingen en trainingen. Het geeft professionals ook de mogelijkheid om intervisie te volgen of gebruik te maken van een supervisor. Het keurmerk is ook een manier om je als trainer of adviseur te onderscheiden van trainers en adviseurs die zich niet toetsbaar blijven ontwikkelen. Zo weten OR’s, pvt’s en bestuurders dat scholing van hun adviseurs een goede investering is.”

Hoeveel trainers en hoeveel adviseurs zijn er inmiddels geregistreerd?
Marike: “Het register bestaat uit ruim honderd opleiders. Met het openstellen van het register voor adviseurs verwachten we dat het register zal groeien. Dat is ook de bedoeling. Dat is een mooie ontwikkeling want op deze manier dragen we bij aan kwalitatief goede scholing en advies en daarmee aan goede medezeggenschap. Dat is uiteindelijk waarvoor we het doen.”

Wat zijn de toekomstplannen van SCOOR-RMZO?
Marike: “Het bestuur blijft zich inzetten om de kwaliteit van bureaus en MZ-professionals die werkzaam zijn in de medezeggenschap te bewaken en de visie van SCOOR-RMZO op medezeggenschap uit te dragen. We zien het keurmerk SCOOR-RMZO als een gemeenschap die bestaat uit enthousiaste professionals en bureaus die bijdragen aan de medezeggenschap van nu en vooral ook die van de toekomst. Deze medezeggenschap vraagt om een proactieve rol van OR’s/pvt’s, bestuurders en toezichthouders. Er zijn grote maatschappelijke vraagstukken rondom innovatie, klimaat, digitalisering en arbeidsmarktontwikkelingen. Daarvoor zijn organisaties nodig die bijdragen aan een duurzame
samenleving en die maatschappelijke toegevoegde waarde creëren. Verbinding en een goede dialoog tussen alle betrokkenen binnen organisaties zijn daarbij heel belangrijk.

Om de kwaliteit van medezeggenschap voor de toekomst te borgen zet SCOOR-RMZO zich ook in om een basisopleiding voor MZ-professionals te realiseren. Op deze manier hopen we nieuwe mensen te enthousiasmeren voor het prachtige vak van medezeggenschapsprofessional. Als aan alle randvoorwaarden kan worden voldaan, verwachten we in het najaar van 2025 te kunnen starten met deze opleiding. De basisopleiding bestaat uit verschillende modules. Deze modules zijn niet alleen toegankelijk voor deelnemers die het van MZ-professional nog moeten leren, maar ook voor professionals die al in het register van SCOOR-RMZO zijn opgenomen. Het mooie is ook dat deze modules verzorgd worden door bij SCOOR-RMZO aangesloten bureaus en MZ-professionals.

Tot slot: nu het register is uitgebreid met adviseurs, wil het bestuur ook verkennen of adviesbureaus die zich bezighouden met medezeggenschap zich kunnen en willen aansluiten bij het keurmerk van SCOOR-RMZO.

Marike Knoef

  • Decaan van de Tilburg School of Economics and Management
  • Hoogleraar Economie Tilburg University

Kroonlid bij de SER sinds juli 2020, Lid van SER-commissies:

  • Voorzitter bestuur SCOOR-RMZO
  • Voorzitter ad hoc Commissie Sociaaleconomische Gezondheidsverschillen
  • Lid ad hoc Commissie Mantelzorg en Werk

Mark de Koning

  • Organisatieadviseur bij De Koning Organisatie Creativiteit & Ontwikkeling B.V.
  • Plaatsvervangend voorzitter bestuur beroepsvereniging voor medezeggenschapsprofessionals (BVMP)
  • Lid Bestuur SCOOR-RMZO namens BVMP

Stichting SCOOR-RMZO heeft als doel om de medezeggenschap te bevorderen door de kwaliteit van trainingen/adviezen voor leden van ondernemingsraden en personeelsvertegenwoordigingen te bewaken. Dit doet de stichting door certificering van bureaus en registratie van professionals die zich bezighouden met medezeggenschap. Daarmee weten OR/PVT en bestuurder dat deze trainingen/adviezen van hoog niveau zijn.

In 1975 werd het Gemeenschappelijk Begeleidingsinstituut Ondernemingsraden (GBIO) opgericht door de Stichting van de Arbeid. Dit gebeurde in opdracht van de Sociaal Economische Raad. Het GBIO moest ervoor zorgen dat de kwaliteit van de medezeggenschap werd bevorderd door goede scholing van ondernemingsraden. Opleidingsinstituten die voldeden aan de kwaliteitseisen van het GBIO kregen een financiële bijdrage per training. Deze GBIO-subsidie op scholing werd via een 0,01% brutoloonsomheffing door de Belastingdienst geïnd. Het GBIO werd op 1 januari 2013 opgeheven en het systeem met subsidies werd ingeruild voor een systeem van marktwerking.

In 2012 is het Register MZ-opleiders (RMZO) opgericht door de Branchevereniging voor Medezeggenschap (BVMZ) en de Beroepsvereniging voor Medezeggenschapsprofessionals (BVMP ). Dit register is in het leven geroepen vanwege de toenmalige geplande wijzigingen op het gebied van de subsidie op OR-scholing. Trainers die RMZO-geregistreerd zijn, voldoen aan kwaliteitscriteria opgesteld door de BVMZ en BVMP.

In 2015 werd de Stichting Certificering Opleiding Ondernemingsraden (SCOOR) opgericht door de centrale en overheidswerkgeversorganisaties, werknemersorganisaties en de Branchevereniging Medezeggenschap. Deze nieuwe stichting had als doel het bewaken van de kwaliteit van de opleidingen voor ondernemingsraden. Opleidingsinstituten konden zich laten certificeren bij de SCOOR.

1 juli 2019 zijn SCOOR en RMZO gefuseerd tot SCOOR-RMZO

0182 231 270