Keuzebegeleiding bij pensioen

Geplaatst op 28 juni 2024

Keuzebegeleiding bij pensioen

Door Mark Jordens

De wet geeft de pensioenuitvoerder de plicht om de keuzebegeleiding op een goede manier te bieden. En de werkgever heeft niet meer plichten rondom pensioencommunicatie dan uit zijn plicht tot goed werkgeverschap volgt. Omdat de uitvoerder de keuzebegeleiding al biedt, menen veel werkgevers en hun ondernemingsraden dat ze daar verder niet naar hoeven te kijken. Zonde!

Elke OR kán wel het onderwerp keuzebegeleiding naar zich toetrekken. Want of de OR een formeel recht op bemoeienis heeft of niet, informeel bemoeien kan altijd. En als het ook een positieve bemoeienis voor de werkgever is – en dat is het – zal die dat alleen maar omarmen. Dat is in elk geval wat wij steeds zien.

De pensioenuitvoerders doen hun best om zo goed mogelijke keuzebegeleiding te bieden. De wet zegt dat ze daar een omgeving voor moeten inrichten die zorgt dat mensen in staat worden gesteld een passende keuze te maken. De wet zegt niet hoe ze dat dan moeten regelen of waar zo’n omgeving verder aan moet voldoen. Dat geeft ze veel ruimte om dat zelf in te vullen. Je mag verwachten dat de ene invulling beter bij het ene bedrijf past en de andere bij het andere. Of andersom, je mag verwachten dat de invulling die een bepaald pensioenfonds kiest, beter bij het ene aangesloten bedrijf past dan bij het andere.

Past de beschikbare keuzebegeleiding wel bij het bedrijf? Elk bedrijf is anders, maar de omgeving van keuzebegeleiding is niet per bedrijf anders. De kans dat de manier van keuzebegeleiding precies past bij alle groepen werknemers van een bedrijf is niet groot.Het is jammer als werkgevers daar niet over nadenken. Of als ze denken dat dit nu eenmaal is wat geboden wordt en ze daar weinig invloed op hebben. Daar kan de OR een belangrijke rol bij spelen. Hoe, hangt af van de vraag of het bedrijf verplicht is aangesloten bij een bedrijfstak-pensioenfonds of zelf zijn uitvoerder kan kiezen Die twee situaties bespreek ik apart.

Via het instemmingsrecht heeft de OR een beslissende stem op de invulling van de pensioenregeling en welke uitvoerder die gaat uitvoeren. De OR kan dan bij zijn besluit om al dan niet in te stemmen meewegen in hoeverre de voorgestelde uitvoerder voldoet aan de door hem opgestelde criteria voor passende keuzebegeleiding. Dat is de eerste manier van beïnvloeden van de invulling van de keuzebegeleiding.

De tweede manier is door de werkgever te vragen om naast de keuzebegeleiding door de uitvoerder, aanvullende pensioenbegeleiding te bieden. Begeleiding in een vorm die goed bij het bedrijf en de doelgroepen daarbinnen past. Daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor.

Deze ondernemingsraden kunnen alleen meebeslissen voor zover de onderhandelende partijen dat toestaan. En ze kunnen al helemaal niet beïnvloeden welke uitvoerder het wordt want daar heeft de werkgever ook geen keuze in. Maar de OR kan altijd de werkgever vragen om naast de keuzebegeleiding die de uitvoerder biedt een aanvulling te bieden. Op die manier kan de keuzebegeleiding toch passend gemaakt worden voor de verschillende doelgroepen binnen het bedrijf.

De kosten en effectiviteit van al die verschillende manieren varieert. Welke mix het best past hangt af van het bedrijf en de omstandigheden. Daarbij geldt in ieder geval één belangrijk aandachtspunt. Veel uitvoerders kiezen als omgeving een online portaal. De portalen variëren sterk in opzet, complexiteit en mate waarin ze zich plooien naar verschillende groepen en situaties. Recent onderzoek van NetSpar kwam daarover tot een belangrijke conclusie: Mensen die alleen gebruikmaken van online keuzebegeleiding zijn daar overwegend positief over. Ze zijn ook tevreden en gerust over de keuzes die ze maken. Maar ze overschatten ook hoe goed ze de informatie begrijpen die het keuzeportaal biedt. Daardoor overzien ze de gevolgen van hun keuzes minder goed dan ze denken. Het is dus maar de vraag of die tevredenheid en gerustheid terecht is en of ze daadwerkelijk de voor hen goede keuzes hebben gemaakt. Mensen die samen met een adviseur de online tool gebruiken, hebben een beter begrip van de gevolgen van hun keuzes en overschatten hun pensioenkennis minder. Ze vinden de ervaring ook waardevoller dan de mensen die alleen de online-omgeving gebruiken. Of dat objectief gezien ook tot betere keuzes leidt is alleen te zeggen als over een aantal jaar de pensioensituatie van beide groepen wordt vergeleken. Maar de betere waardering en inzicht in impact van keuzes is in elk geval een wapenfeit.

Elke OR kan invloed uitoefenen op de kwaliteit en waardering van de keuzebegeleiding. Niet altijd direct, maar wel altijd indirect. De OR kan altijd de werkgever vragen om de geboden keuzebegeleiding aan te vullen. Daarvoor zijn diverse aanvullende middelen en methoden beschikbaar. In elk geval heeft keuzebegeleiding via een online-portaal dat met ondersteuning door een persoonlijke adviseur een positief effect.
Kans voor jou, om hier een kans voor het bedrijf en de medewerkers van te maken door het op de agenda van de OR te plaatsen.

Mark Jordens

Programmamanager bij Edmond Halley

 

0182 231 270