Medewerkerstevredenheids-onderzoek als belangrijke graadmeter

Geplaatst op 28 oktober 2024

Door Porto Franco en Geraldo Kumeling

Hoewel een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) niet wettelijk verplicht is, kan het helpen om psychosociale arbeidsbelasting, zoals werkstress of een slechte werkcultuur, vroegtijdig te signaleren en aan te pakken. Dit laatste valt wel onder de verantwoordelijkheid van de werkgever volgens de Arbowet.

Door de percepties en gevoelens van medewerkers te verzamelen, kunnen werkgevers begrijpen welke aspecten van de werkcultuur goed werken en welke verbeteringen nodig zijn. Organisaties die actief luisteren naar hun medewerkers en inspelen op hun feedback, bouwen een sterke reputatie op als goede werkgever. Dit kan helpen bij het aantrekken van talent en het behouden van huidige medewerkers. Door gesignaleerde knelpunten aan te pakken en te verbeteren, kan de organisatie tijdig ingrijpen en de motivatie van hun medewerkers verhogen. Dit helpt bij het behouden van waardevolle medewerkers.

De ondernemingsraad speelt hierin een belangrijke rol. Hij kan fungeren als spreekbuis voor de medewerkers en zorgen dat de uitkomsten van het MTO serieus worden genomen en opgevolgd.
Als ambtelijk secretaris kun je gebruikmaken van de checklist (op de volgende pagina) om de OR te helpen ervoor te zorgen dat het MTO een nuttige bijdrage levert aan verbetering van de organisatie.

Dus…
Een MTO is een krachtig hulpmiddel om de tevredenheid en betrokkenheid van medewerkers te meten en te verbeteren. Met jouw advies en ondersteuning kan de ondernemingsraad een cruciale rol spelen bij het uitvoeren van het MTO én het omzetten van de aandachtspunten in verbeteringen.

tri-plus

Porto Franco (l) – trainer/adviseur/veiligheidsdeskundige

Geraldo Kumeling (r) – trainer/adviseur medezeggenschap en vitaliteit

0182 231 270