Organisatiesensitiviteit

Geplaatst op 10 juli 2025

Door Corry Oosterhoorn

vergroot je impact met je ‘voelsprieten’

Welke competenties maken een goede ambtelijk secretaris of adviseur medezeggenschap?
In deze rubriek duikt Corry Oosterhoorn in de essentiële competenties en vaardigheden die elke succesvolle ambtelijk secretaris of adviseur medezeggenschap moet bezitten. Van sterke communicatie tot juridisch inzicht en strategisch denkvermogen – ontdek welke kwaliteiten onmisbaar zijn voor deze cruciale rol. Dit keer aandacht voor Organisatiesensitiviteit.

Organisatiesensitiviteit

In het kort gezegd verstaan we onder organisatiesensitiviteit: het hebben van inzicht in hoe een organisatie in elkaar steekt en werkt. Je doorziet en begrijpt de formele en informele werkwijze van de organisatie, herkent de organisatiecultuur en voelt aan hoe de machtsverhoudingen liggen. Dat maakt je effectiever in het realiseren van je doelen en creëren van draagvlak voor je voorstellen.

In de praktijk

Bij het vormgeven van je adviseurschap speelt organisatiesensitiviteit een belangrijke rol. Hoe goed je inhoudelijke advies ook is, de mate van acceptatie en succesvolle realisatie wordt mede bepaald door aandacht te hebben voor de context waarbinnen je adviseert. Daarbij hoort: gevoel hebben voor wat er in de OR, bij de bestuurder en in de organisatie speelt waar het onder andere gaat over machtsverhoudingen, samenwerking en besluitvorming. Kortom: weten hoe organisatie en OR werken. Dat maakt dat je als adviseur een helder beeld hebt van de gevoeligheden binnen de OR, bij de bestuurder en binnen de organisatie. Daardoor heb je onder andere inzicht in de dynamiek binnen de OR en de dynamiek tussen bestuurder en OR. Zo kun je jouw adviezen en voorstellen beter afstemmen op en effectiever overbrengen aan OR en bestuurder.

Valkuilen

Valkuil van deze competentie kan zijn dat je te veel rekening houdt met de gevoeligheden van de ander. Dat kan leiden tot de keuze om bepaalde adviezen niet te geven omdat je denkt dat hierop bezwaren zullen worden gemaakt. Of dat je jouw voorstellen en adviezen minder zelfbewust presenteert of inhoudelijk afzwakt. Het is dus belangrijk om vast te houden aan je adviesrol en daarbij te vertrouwen op je eigen deskundigheid.

Hoe verder ontwikkelen

Het begint eigenlijk bij interesse hebben in je werkomgeving en te kijken en luisteren naar wat er in die werkomgeving gebeurt. In eerste instantie de werkomgeving binnen de OR waarvoor je werkt en vervolgens ook de organisatie – voor zover dit het werkterrein van de OR betreft. En uiteraard is het van belang te observeren hoe bestuurder en OR de samenwerking met elkaar en hun overleg vormgeven. Zie en hoor wat er gebeurt. Welke dynamieken zijn te herkennen? Wat zijn de formele en informele structuren en wat is de organisatiecultuur? Hoe liggen de onderlinge verhoudingen? Probeer belangen en drijfveren inzichtelijk te krijgen en te achterhalen waarom bepaalde zaken gaan zoals ze gaan en van welke gevoeligheden sprake is. Daar kun je vervolgens rekening mee houden bij het formuleren van je voorstellen en adviezen. Tot slot is het ook belangrijk om te weten hoe jij zelf overkomt op anderen. Welke impact jouw communicatie heeft op het systeem.

Corry Oosterhoorn

Trainer / adviseur / coach
Corry ondersteunt met Oosterhoorn Medezeggenschap ondernemingsraden op een praktische manier bij het vormgeven van invloedrijke medezeggenschap. Het is voor haar altijd een uitdaging de OR bewust te maken van de aanwezige kennis en kwaliteiten. Ze stimuleert OR en bestuurder tot constructieve samenwerking en brainstorm door (maatwerk)training, begeleiding van brainstormsessies en advies. Daarnaast is Corry als hoofddocent verbonden aan AS-opleidingen.
0182 231 270