PENSIOEN: van 2024 naar 2025

Geplaatst op 28 februari 2025

Pensioen is een onderwerp dat steeds meer aandacht krijgt in de media, politiek en op sociale media. Dit is goed nieuws, want het verhoogt het bewustzijn over het belang van pensioen. Maar niet alle informatie die je tegenkomt (en die ondernemingsraden tegenkomen) klopt.

Als je als ambtelijk secretaris of adviseur medezeggenschap goed geïnformeerd bent, kun je ondernemingsraden helpen met nuttige adviezen. Dit artikel biedt je inzichten en tips die je daarbij kunt gebruiken.

Welke pensioenzaken zijn veranderd, wat kun je voor het komend jaar verwachten, wat valt ons op en welke tips hebben we? Een overzicht vind je hieronder. We gaan niet elke verwachte ontwikkeling in technisch detail langs. Het gaat ons vooral om de dingen waar je concreet wat aan hebt en snel wat mee kunt doen.

Door Mark Jordens

Pensioen is veel in het nieuws en dat zal nog wel even zo blijven
In de politiek, de pers en op sociale media krijgt de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel veel aandacht. Dat is op zich goed nieuws, want het draagt eraan bij dat mensen zich realiseren dat pensioen een belangrijk onderwerp is. Het is daarbij soms ook een beetje oppassen. Niet alle berichten zijn helemaal juist en soms is de informatie zelfs helemaal niet juist.

Dat kan ervoor zorgen dat ondernemingsraden op basis van sterke, maar niet altijd juiste overtuigingen pensioeneisen stellen. En die kunnen er weer voor zorgen dat de nieuwe regeling ongunstiger uitvalt dan mogelijk is of dat het wijzigingsproces onnodig vertraagt. Als er één onderwerp is waar de ondernemingsraad je hulp bij kan gebruiken, is het wel pensioen.

De RVU-regeling is verruimd
Medewerkers met een zwaar beroep kunnen nu tot drie jaar eerder met pensioen, zonder dat de werkgever extra belasting hoeft te betalen over uitkeringen tot een bedrag van 2.182 euro bruto per maand. De RVU-vrijstelling wordt vanaf 1 januari 2026 verhoogd tot 2.675 euro bruto per maand in specifieke situaties. Dit biedt extra fiscale ruimte voor werknemers met een laag inkomen of pensioen die het zich anders niet kunnen veroorloven om eerder te stoppen met werken. Dit biedt ondernemingsraden een mooie aanleiding om het gesprek met de werkgever aan te gaan over eerder stoppen met werken voor mensen met een zwaar beroep. Misschien wil je de OR hierop attenderen.

Tien procent in één keer opnemen
Vanaf 1 juli 2025 kunnen mensen die pensioneren, tien procent van hun opgebouwde pensioen in één keer
opnemen en vrij besteden. Dat kan aantrekkelijk zijn. Maar voordat de ondernemingsraad hier enthousiast
iets mee gaat doen, moet hij wel goed weten dat het niet zonder risico’s is om deze optie te gebruiken.
Afhankelijk van de situatie kan het zelfs behoorlijk nadelig uitpakken. Mogelijk moet er ineens een flink
bedrag aan belasting worden afgerekend, verdwijnen toeslagen of daalt het pensioen zo ver dat er financiële problemen ontstaan. Die nadelen overziet niet iedereen.

Gelukkig zijn er steeds meer werkgevers die hun pensionerende medewerkers helpen bij de keuzes die
ze moeten maken bij hun pensioneren. Als de organisatie dat nog niet doet, is dit een mooie concrete aanleiding om daar het gesprek met de werkgever over te starten.

Snel starten met pensioenomzetting
Werkgevers die nog niet zijn gestart met de pensioenomzetting, doen er verstandig aan dat nu snel te gaan doen. Pas na 31 december 2027 moeten bedrijven aan de nieuwe pensioenregels voldoen. Als de organisatie nog niet is gestart met de omzetting, adviseren we om daar snel mee te beginnen. De aanpassing vraagt tijd en we verwachten dat het in de loop van 2027 zo druk wordt bij de pensioenuitvoerders, dat ze laat ingediende wijzigingsverzoeken niet op tijd kunnen behandelen. Die tijdsdruk en het gedoe dat daarbij ontstaat, zet druk op een zorgvuldig inspraakproces.

Het risico ontstaat dat ondernemingsraden omwille van het gemak te snel instemmen met een instemmingsaanvraag, waardoor een minder goede oplossing ontstaat. Voor ondernemingsraden die instemmingsrecht hebben op het pensioen, is het van belang dat hun werkgever op tijd is met de overgang naar het nieuwe pensioen. Je kunt de ondernemingsraad erop attenderen dat hij dat bij de werkgever kan aankaarten.

Houd zelf het initiatief
We zien dat pensioenuitvoerders er rekening mee houden dat werkgevers niet of te laat actie nemen om over te schakelen naar de nieuwe pensioenregels. Sommige pensioenuitvoerders sturen daarom voorbereidende brieven naar werkgevers. Daarin schrijven ze dat, als de werkgever niets doet, zij zelf de regeling op een standaard manier omzetten.

Dat klinkt misschien aantrekkelijk: ’niks doen en het gaat vanzelf goed‘, maar dat is het niet. Want het gaat niet vanzelf goed. De gewijzigde regeling kan dan pensioentechnisch kloppen, maar kan ook ongewenste, vermijdbare en dure arbeidsrechtelijke gevolgen hebben. Of niet aansluiten bij wat de ondernemingsraad eigenlijk wil. Het verandert ook niets aan het instemmingsrecht. Daarom adviseren we om zelf het initiatief te houden en niet af te wachten wat de pensioenuitvoerder voor het bedrijf besluit. Ook daarom is het een goed idee om te checken of de werkgever al gestart is met de overgang naar het nieuwe pensioen.

Als je zelf niet helemaal thuis bent in pensioen, kun je daar een gespecialiseerde pensioenadviseur bij zoeken. Ook zo help je de ondernemingsraad.

Mark Jordens

Programmamanager | Edmond Halley

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is logo-edmond-halley-1.png

0182 231 270